Nieuwsberichten

Koffie met Cake

Het maandelijkse programma Koffie met Cake, live op Schie tv, gaat deze keer over Hospice de Margriet. Aan tafel bij John Weimar en Anette Kooij zitten Els Wijnhorst ( coordinator) en Sari Bravenboer (vrijwilliger).

Bekijk hier de video: https://schie.nu/tv/video/202/koffie-met-cake-over-hospice-de-margriet

 

17-10-2018

Fietsen naar Museum De Schilpen in Maasland

Woensdagmiddag 26 september verzamelden zich zo’n 30 medewerkers bij hospice De Margriet om gezamenlijk naar Maasland te fietsen. De bestemming was museum “De Schilpen”.

Het was prachtig weer, de zon scheen, blauwe lucht en een aangename fietstemperatuur. Door de Broekpolder, langs de Vliet. Hier en daar een paar koeien, schapen of geitjes onderweg, een leuk tochtje. Bij aankomst werden we verwelkomd met een lekker kopje koffie of thee en een heerlijk “lepelgebakje” erbij. Er was echt aandacht aan besteed, het gebakje was versierd met een logo van het museum met daarop de woorden: welkom hospice de Margriet. Zo attent, echt heel leuk! 

 

Toen iedereen geïnstalleerd was ging Joke Prins iets vertellen over “haar” museum. Over de geschiedenis van de kruidenierswinkel en hoe het uiteindelijk een museum is geworden. Ze kon
prachtig en beeldend vertellen.

Daarna een groepsfoto voor het museum. Erg leuk dat daar tijd voor gereserveerd was. In drie groepen kregen we een rondleiding door het hele museum, dat veel groter is dan dat je in eerste instantie zou denken. De gidsen wisten er leuke details over te vertellen. Veel spullen waren voor onze vrijwilligers natuurlijk heel herkenbaar. Geweldig om te horen hoe soms de schoolkinderen de oude spullen interpreteren. Wat ze erover zeggen. Heel grappig soms, hoe komen ze erop. Bijvoorbeeld over een klein dik portemonneetje: “Goh, dat is een oud telefoontje”, of een grote oude kassa met een geribbeld plaatje bovenop: “O, dan is dat zeker de scanner?”

Nadat de rondleiding erop zat kregen we allemaal een “snoepcent” die we mochten besteden in de snoepwinkel. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want iedereen zag wel iets waar die als kind zo van kon smullen. De meesten gingen dan ook ruim over de waarde van de snoepcent heen en gingen met volle zakken snoep, duimdrop en andere lekkernijen en tevreden gezichten de winkel uit.

Daarna konden we onder het genot van een hapje en een drankje nog even napraten met elkaar. De vrijwilligers van het museum bedankten onze groep. We waren leuke gasten en ze hadden het  erg leuk gevonden om ons te ontvangen. Uiteraard werden de museum vrijwilligers bedankt voor hun gastvrijheid en tijd. Het was een hele leuke middag, we hebben genoten en voldaan fietsten we met z’n allen weer terug naar De Margriet.

Vrijwilligers van museum de Schilpen: Hartelijk dank voor deze fijne middag!

15-10-2018

Ambulance wens

Hoe graag zou ze nog een keer naar Scheveningen willen, nog één keertje naar het strand, een laatste uitje met haar kinderen. Een lekkerbekkie eten of een haring, ze had nog niet gekozen.

Het werd geregeld en een datum werd gepland, Stichting Ambulance Wens Nederland zou mevrouw komen halen voor een uitje naar Scheveningen. Ze keek ernaar uit, maar naarmate de datum dichterbij kwam ging ze er ook een beetje tegenop zien. Zou ze nog fit genoeg zijn? En wat als ze pijn kreeg, of misselijk werd? Misschien erger nog, wat als ze een “ongelukje” had en verschoond moest worden?

De vrijwilligers in het hospice stonden op tijd klaar om haar te helpen met wassen. Haar haar werd gedaan, ze kreeg een beetje extra make-up op en kreeg haar nette kleren aan. Ze zag er schitterend uit, maar was nog wel nerveus.

Toen de vrijwilligers van Stichting Ambulancewens Nederland binnenkwamen, kreeg ze meteen het welbekende beertje. Na een vlug toiletbezoek, werd mevrouw zorgvuldig op de brancard geholpen. Al vrij snel wonnen de vrijwilligers het vertrouwen van mevrouw en konden ze haar volledig gerust stellen.

Uitgezwaaid door de vrijwilligers van het hospice, reed de ambulance de straat uit, onderweg naar het strand Scheveningen om de laatste wens van mevrouw in vervulling te brengen.

Mevrouw heeft genoten van deze dag met haar dierbaren. Een laatste keer van een lekkerbekkie smullen en wat drinken aan het strand, dat is genieten. Het was een vermoeiende, maar indrukwekkende en onvergetelijke dag, ook voor de familie. Wat een schitterende manier om zo afsluiting te vinden, allemaal mogelijk gemaakt door stichting Ambulancewens Nederland!

24-09-2018

Opbrengst Zwemmarathon voor Hospice De Margriet

VLAARDINGEN – Op 16 juni vond er in zwembad De Kulk een zwemmarathon plaats, waaraan zo’n 150 zwemmers meededen. Het doel daarbij was om per team zoveel mogelijk baantjes ‘te trekken’, en met elke gesponsorde baan een bedrag binnen te halen.

De opbrengst van de marathon werd vandaag officieel bekend gemaakt in hospice De Margriet en daarbij werd aan coördinatoren Anja van der Plas en Els Wijnhorst en voorzitter Ben van der Velde van het hospice een cheque van iets meer dan €5500 uitgereikt. Die was natuurlijk van harte welkom voor het ‘bijna-thuis-huis’ waar mensen het laatste deel van hun leven doorbrengen. Als thuis sterven niet meer mogelijk is biedt De Margriet een laatste thuishaven aan ongeneeslijk zieken uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Daarbij is de inzet van veel en betrokken vrijwilligers een belangrijk element.

Voor het mooie bedrag dat bij elkaar gezwommen is was al een mogelijke bestemming bedacht: er is behoefte aan een nieuwe douchestoel, waarmee iedere bewoner nog comfortabel onder de douche kan.

Voor wie niet mee kon zwemmen is er deze maand nog een mogelijkheid om een ‘eigen steentje’ bij te dragen: wie bij de Jumbo supermarkt aan De Loper zijn flessen inlevert kan ervoor kiezen het statiegeldbedrag te doneren aan De Margriet: gewoon op de juiste knop drukken bij de automaat!

29-08-2018

Een prachtig cadeau

VLAARDINGEN – Leen Droppert, de Vlaardingse kunstenaar bekend van het Geuzenmonument en talrijke andere kunstwerken geplaatst op vele plekken in Nederland, heeft hospice De Margriet een prachtig sculptuur geschonken. Dropperts kunstwerk ‘Aurora’, de godin van de dageraad, dat al jarenlang bij hem in de tuin staat en waaraan hij zeer gehecht is, heeft een plek gekregen in de tuin van hospice De Margriet. De kunstenaar was er zelf om het beeld te onthullen.

Leen Droppert leefde al langer met het idee om deze schenking in zijn nalatenschap op te nemen. ,,Maar misschien word ik wel 100 en dan moeten ze lang wachten.” Droppert was onlangs in de buurt van de hospice en besloot spontaan er eens een kijkje te nemen. ,,Op de bovenverdieping heb je een prachtig uitzicht op het pad langs de Vaart. ,,ik liep hier vroeger altijd met mijn lief en wist, als het ooit zover is, dan wil ik hier wel zijn.”

Het besluit om het kunstwerk nu al cadeau te doen, leidde overigens wel tot wat problemen. ,,De vergunningaanvraag werd prompt afgewezen door de gemeente. Het zou slecht zijn voor de drie bomen die om het beeld heen staan”, vertelt Ben van der Velde, voorzitter van het stichtingsbestuur. ,,Gelukkig kwam het na enig overleg nog goed en de gemeente heeft zelfs betaald voor het vervoer van het kunstwerk.”

Hospice De Margriet viert vandaag het vijfjarig bestaan nog met een bijeenkomst in het Delta Hotel, waar Jan Slagter, directeur van omroep Max een inleiding zal houden. Er zal eveneens een discussie plaatsvinden met de verschillende partijen binnen het palliatief netwerk, zoals Zorgaanbieder Careyn en Zorgverzekeraar DSW. Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-Raad, zal de discussie leiden.

Ook wordt vandaag de 49e editie van de serie van ‘t Oft naar ‘t Oofd aan Jan Anderson aangeboden. De titel luidt: ‘De Laatste tijd’ en het is geschreven door Frans Assenberg. Het staat volledig in het teken van het ontstaan en functioneren van hospice De Margriet.

25-04-2018
1